Ο Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα μέχρι το 1959) είναι χωριό το οποίο υπάγεται στο Δήμο Δελφών του Νομού Φωκίδας. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Bαρδουσίων στην καρδιά της Ρούμελης. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, είναι 518 κάτοικοι. Από τον Αθανάσιο Διάκο καταγόταν ο πατέρας του ήρωα της επανάστασης του 1821 Aθανασίου Διάκου αλλά και ο ίδιος ο Ήρωας. Το χωριό μετονομάστηκε από Άνω Μουσουνίτσα σε Αθανάσιο Διάκο το έτος 1959 σύμφωνα με φύλλο εφημερίδας της κυβερνήσεως της εποχής. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ώστε να τιμηθεί αφενός ο τόπος καταγωγής του ήρωα και αφετέρου μέρος των κατοίκων που μετείχε στο 5/42 σύνταγμα ευζώνων του Πλαστήρα ή σειτάν ασκέρ (το ασκέρι του διαβόλου) όπως ονομαζόταν από τους Τούρκους.
Το χωριό έχει περίπου 600 πετρόχτιστα σπίτια στον πάνω και κάτω μαχαλά (γειτονιά). Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 518 και το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή από ντόπιους και θερινούς παραθεριστές. Το χειμώνα όταν τα κοπάδια φύγουν για ασφάλεια στα χειμαδιά οι μόνιμοι λιγοστεύουν στα περίπου 15 άτομα αλλά με πλήθος επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα μιας και το χωριό διαθέτει υποδομή διαμονής, ενός ξενοδοχείου και τριών ξενώνων.
Η ίδρυση ιστορικού Μουσείου του Αθανασίου Διάκου στην γενέτειρα του ήρωα υπήρξε το όραμα πολλών γενεών. Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν οι κληρονόμοι Μαστρονικόλα και η Γεωργία Μπεκιώτη προσέφεραν τμήματα ενός οικοπέδου, το υπόλοιπο του οποίου εξαγόρασε η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου το 2002 με σκοπό την ίδρυση ιστορικού Μουσείου Αθανασίου Διάκου. Έκτοτε, η επιμονή του Δημάρχου Καλλιέων Λεωνίδα Καραγιάννη και η στενή συνεργασία των κατοίκων συνετέλεσαν στην εκπλήρωση του ονείρου. Το 2005 χάρη στο Γ΄ Κ.Π. και το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας” κατασκευάστηκε το κτίριο και κατατέθηκε η μουσειολογική μελέτη (2007). Τα επόμενα έτη έγινε προσπάθεια απόκτησης κειμηλίων και στις 2 Αυγούστου του 2009 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου, το οποίο αποτελεί άξιο παράδειγμα της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.